Βιογραφία και έργο του

οραματιστή αρχιτέκτονα  ΕρνέστοΤσίλλερ

    Ο Ερνέστο Τσίλλερ γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Δρέσδη ( 1837 -- 1923) Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στη Δρέσδη από το 1855 -- 1858.Το 1861 ήρθε στην Αθήνα με μια τιμητική αποστολή: να επιβλέψει τις οικοδομικές εργασίες της Σιναίας Ακαδημίας. Παράλληλα με το πάθος που τον διακατέχει επέβλεψε και άλλα έργα, που κτίζονται την εποχή εκείνη στην Αθήνα, το Ζάππειο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

  Ασχολήθηκε με την Αρχαιολογία. Ως αρχαιολόγος συνέχισε την ανασκαφή του Παναθηναικού Σταδίου. Ανέσκαψε το θέατρο του Διονύσου, μελέτησε την αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα και είναι από τους πρώτους που κατέγραψαν την πολυχρωμία στα αγάλματα και στα αρχιτεκτονικά μέλη πολλών ιστορικών κτιρίων. Το 1868 επέστρεψε στην Αθήνα μαζί με την ελληνίδα πιανίστα Σοφία  ----------- , που γνώρισε στη Βιέννη. Μετά το γάμο του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, έγινεΈλληνας υπήκοος και έζησε στην Αθήνα μέχρι το θάνατο του.Το 1872 έγινε καθηγητής στο πολυτεχνείο της Αθήνας μέχρι το 1882

Στην Αθήνα έμεινε και ρίζωσε με την οικογένεια του αφήνοντας μια πράγματι αρχιτεκτονική κληρονομιά υψηλής ποιότητας, που ξεχωρίζει για την άνεση στη σύνθεση και την ποιότητα των σχεδίων. Εκπονεί μελέτες για μέγαρα μεγαλοαστών, εξοχικές επαύλεις, μικρότερες αστικές κατοικίες. Σχεδιάζει έπιπλα, αλλά και όλες τις λεπτομέρειες των εσωτερικών διακοσμήσεων, όπως στο Ιλίου Μέλαθρον. Σχεδιάζει εκκλησίες, όπως την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Βίλλια Αττικής

Η δημιουργική σκέψη του αποτύπωσε την αισθητική της εποχής του βασιλιά Γεωργίου Α. Δημιούργησε το έργο του στην ηλιόλουστη Ελλάδα, στην οποίαν επέβαλλε κλίμακες και αναλογίες σύμφωνες με τα αισθητικά και ιστορικά δεδομένα, διαφορετικές από αυτές που ίσχυαν στις πρωτεύουσες του Βορρά. Με τον τρόπο αυτόν επηρέασε την ελληνική αρχιτεκτονική δίνοντας της τον ευρωπαικό της χαρακτήρα.

Σχεδίασε και έκτισε περισσότερα από 500 κτίρια. Άφησε πίσω του μερικά από τα ωραιότερα κτίρια του 19ου αιώνα, μια πράγματι αρχιτεκτονική κληρονομιά υψηλής ποιότητας, που μας φέρνει σε επικοινωνία με μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ι) Στον Πειραιά : η Συνοικία Τσίλλερ, στην πλατεία Αλεξάνδρας στην Καστέλα. Η οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας (1894 --1895). Η οικία Άγγελου Μεταξά (1899), εμπόρου ποτοποιίας. (Ο Άγγελος Μεταξάς επεξέτεινε την επιχείρηση, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, ο Σπυρίδων Μεταξάς.)

ΙΙ) Στην Αθήνα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tags : οροφογραφίες, τοιχογραφίες, νεοκλασικά κτίρια, πολιτισμός