Η Ιωάννα Τσεβά γεννήθηκε στην Αθήνα και τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι κάτοικος Πειραιά.

    Είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας,τμήμα Ιστορικό και Αρχαιολογικό, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει επίσης φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.  Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα πάνω σε φιλοσοφικά θέματα στο περιοδικό "Καινή Κτίση" και επιπλέον συντόνισε τη μελέτη και την παρουσίαση του βιβλίου "Τα αντιπροσωπευτικά  Νεοκλασικά Κτίρια του Πειραιά από το 1880 έως το 1928 με χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς (1997).

    Έχει ασκήσει καθήκοντα Υποδιευθύντριας στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας, ενώ έχει πάρει μέρος σε ομάδες εργασίας συνέδρων, που αφορούν ευρύτερα θέματα διδασκαλίας.

     Επίσης συμμετείχε στην Έρευνα -- Ανάπτυξη αυτογνωσίας και δημιουργικότητας των μαθητών του έργου" Αποτίμηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και των θεσμοθετημένων οργάνων της Εκπαίδευσης, ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Γ' ΚΠΣ" που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. Αποτελέσματα της έρευνας -- δράσης σχετικής με την Αυτογνωσία και την Ψυχική Υγεία, (Εκπαιδευτικός, σελ. 254 -- 258)  δημοσιεύθηκαν στην περιοδική έκδοση "Σκέψυ" (Εκδ.Αιγέας, 2008 τεύχος 1. σελ 245 -- 276).

     Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε ποικίλα σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά και άπτονται θεμάτων σχετικών με τη θεωρητική και βιωματική προσέγγιση της Αγωγής Υγείας στα Σχολεία καθώς και ειδικών πεδίων της πληροφορικής (επεξεργασία video και 3D Animation - Σχολές Όμηρος),που διοργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ με την τεχνική υποστήριξη των Σχολών Όμηρος

    Συμμετείχε επιτυχώς (Πρ. 03 - 06- 08) στις εξετάσεις για την πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Εισαγωγικές έννοιες, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα, Διαχείριση πληροφοριών και Επικοινωνίας, Λογισμικό παρουσίασης).

    Συντόνισε την προετοιμασια μαθητών του 6ου Γενικού Λυκείου, όσον αφορά  τη συμμετοχή τους στον Έκτο και Έβδομο Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαικό Διαγωνισμό με θέμα "Γνώση και κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού". Υπήρξε επίσης μέλος της Τοπικής Επιτροπής αξιολόγησης των ανωτέρω γραπτών.

    Είναι μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιά (Πρ. 51/3-4-1998).

    Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Σύμβουλίου του Συνδέσμου φιλολόγων Πειραιά (από το 2006) καθώς και του Εποπτικού Συμβουλίου του ανωτέρω Συνδέσμου ( από :18 Φεβρουαρίου 2015 επί δύο έτη) 

     Μιλάει αγγλικά και ιταλικά.