Η ιστορική εξέλιξη της τεχνολογίας των επικοινωνιών

2014-12-02 21:54

Για πρώτη φορά φέτος (2011- 2012) εισάγεται το μάθημα των ερευνητικών εργασιών (project) στην Α΄ Λυκείου και, μέσω αυτών, οι αλλαγές στη διδακτική μεθοδολογία με κυρίαρχα στοιχεία την ενεργό εμπλοκή των μαθητών και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο μικρών ομάδων, την πρωτοβουλία, την ευθύνη, ατομική και ομαδική, τη δημιουργική σκέψη, τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης και τη
σύνδεση των προσωπικών βιωμάτων με πραγματικές καταστάσεις της ζωής.
Ένα από τα project που υλοποιήθηκαν κατά το πρώτο 4μηνο στο 6ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, αφορά τα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας που εμφανίστηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και, κυρίως, τις συνέπειες της χρήσης wifi στην υγεία μας.
Ένα μικρό δείγμα του project αυτού το οποίο (δείγμα) αφορά την ιστορική εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας, παρουσιάζεται σ’ αυτό το ημερολόγιο. Πηγές και μέθοδοι αυτής της ερευνητικής εργασίας ήταν ο Τύπος, τα βιβλία, οι μαρτυρίες, το διαδίκτυο, οι φωτογραφίες και γενικότερα η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τα ερευνητικά εργαλεία ήταν η σύνταξη και διανομή ερωτηματολογίου σε εφήβους, η στατιστική επεξεργασία των απαντήσεων που δόθηκαν σ’ αυτό, αλλά και η πρωτογενής έρευνα πεδίου.
Οι καθηγήτριες που συντόνιζαν το ανωτέρω project ήταν η κ. Ξένια Χαραλαμποπούλου και η κ. Ιωάννα Τσεβά, αλλά το υλικό που φιλοξενείται σ’ αυτό το ημερολόγιο προέρχεται από τη διδασκαλία της φιλολόγου κ. Ιωάννας Τσεβά και στοιχειοθετήθηκε χάρη στην ποιότητα και την ένταση της εργασίας όλων των μαθητών/-τριών που συμμετείχαν στο ανωτέρω project και στη φιλοδοξία τους να διακριθούν ως ομάδα μέσα από το έργο τους.Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές του project και τους υποσχόμαστε πως θα είμαστε αρωγοί τους, σε οτιδήποτε μας χρειαστούν αναφορικά με την εκπαίδευσή τους.

                                                 H εξέλιξη της τεχνολογίας στον Πειραιά

2022 17 10

                          Ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Δημοτικό Θέατρο

Έκπληξη προκαλεί εν έτει 2022 η ανακαινισθείσα πρόσφατα πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου με τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήτοι μια ολόσωμη παράσταση ενός μεγάλου πολιτικού, που αγάπησε όντως τον Πειραιά: Ένα επίτευγμα που θα μειώσει τις αποστάσεις και ως εκ τούτου το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, καθώς οδηγεί τον κόσμο μέσα σε 55 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το αεροδρόμιο των Σπάτων.     

  H φωτογραφία 5042 με τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το  μετρό