ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

2023-06-14 22:05

Η Παλατινή ανθολογία αποτελεί θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.για την κλασική φιλολογία. Αυτή η Ανθολογία μας διέσωσε 3700 επιγράμματα ποιητών (περίπου 23.000 στίχοι), Την ύπαρξη των οποίων πληροφορούμαστε μέσω της Παλατινής ανθολογίας και ότι σήμερα κατέχουμε επιγράμματα γνωστών ποιητών μόνο από την Παλατινή.Ανθολογία.. Το πολύτιμο αυτό βιβλίο καλύπτει όχι μόνο ένα πλήθος αρχαίων ποιητών, αλλά και μια τεράστια χρονική περίοδο. .Oι ποιητές, που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή,κατανέμονται σε ένα χρονικό διάστημα 16 αιώνων.: από τον 7ον πΧ. έως και τον  9ον μ.Χ  αιώνα.Τα επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας εκπροσωπούν και εκφράζουν ποικίλες  αντιλήψεις διαφόρων εποχών:  από τους αρχαϊκούς χρόνους και την ακμή της κλασικής εποχής ως τη νέα όψη των ρωμαϊκών και χριστιανικών χρόνων. Στα ποιήματα αυτά διαβλέπει κανείς και διαπιστώνει ποικίλες μορφές και εκφράσεις από την ειρωνική διάθεση και το χιούμορ ως τις πολιτικές τοποθετήσεις και από την ερωτική διάσταση των ποιητικών διατυπώσεων ως την ανθρώπινη σχέση και την κοινωνική αξιολόγηση. 

 Ο τίτλος της Ανθολογίας << Παλατινή >> προέρχεται από το βασικό χειρόγραφο, που βρίσκεται στην Παλατινή βιβλιοθήκη της  Χαϊδελβέργης: Πρόκειται για συνένωση πολλών συλλογών διαφόρων εποχών από πολλούς ανθρώπους.     Έτσι  η Παλατινή  Ανθολογία στηρίζεται σε μια τεράστια προϊστορια πολλών αιώνων, όπου υπήρχαν πολλές συλλογές επιγραμμάτων. ( Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται   94    επιγράμματα) Το 8ο βιβλιο της Παλατινης  Ανθολογίας καλύπτουν επιγράμματα του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού// σύνολο: 260 επιγράμματα == 1042 στίχοι!  Ο Αγαθίας επίσης ταξινομεί τα επιγράμματα της  συλλογής του σύμφωνα με τα θέματα των ποιημάτων. Προσέτι κατά την εποχή του Ιουστινιανού δημιουργείται στο Βυζάντιο μια συλλογή επιγραμμάτων υπό τον  Αγαθία, τον σχολαστικό: Ο Μελέαγρος επίσης ταξινομεί τα επιγράμματα στη συλλογή του σύμφωνα με τα θέματα των ποιημάτων. Το πρώτο βιβλίο της συλλογής του περιέχει αναθηματικά επιγράμματα. το 2ο επιδεικτικά, το τρίτο επιτύμβια, το 4ο περιέχει προτρεπτικά, το 5ο σκωπτικά,το  6ο ερωτικά  και το 7ο συμποτικά.  Ο πολυγραφότερους δε επιγραμματοποιούς του καιρού του, ο ιστορικός και ποιητής από τη Μύριννα της Μικράς Ασίας, (536-582 μ.Χ),  έφτιαξε μια Ανθολογία από τους σύγχρονους με αυτόν ποιητές. 

Ο Μαξιμιλιανός επίσης της Βαυαρίας έστειλε δώρο στον πάπα Γρηγόριο ιε, μαζί με τα πολυτιμότερα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης και το χειρόγραφο της Παλατινής που το έφερε στη Ρώμη ο μεγάλος Χιώτης καθολικός λόγιος Λέων Αλλάτιος. Έτσι ο κώδικας της Ανθολογίας μπήκε στην Εθνική βιβλιοθήκη του Βατικανού.